Horké letní měsíce nejsou příjemné pro nikoho z nás. Je tedy pochopitelné, že se s nimi snažíme bojovat veškerými dostupnými prostředky. A pravdou je, že jich máme k dispozici čím dál víc. Není tomu až tak dávno, kdy prakticky jedinou možností, jak náš dům ochladit, bylo otevřít okna a balkonové dveře, aby vznikl průvan. Také mohlo pomoci, pokud jsme ráno, ještě před východem Slunce, kdy je nejchladněji, pečlivě uzavřeli a zatáhli rolety. Ani jedna z těchto možností však nebyla zcela bez problému. V tom prvním případě nebyl efekt ochlazení příliš velký, a navíc byl závislý na tom, že vzduch alespoň trochu proudí, což rozhodně nebylo pokaždé.

uzavřená okna

V případě zatažení rolet byla teplota v domě či bytě sice skutečně nižší, avšak výměnou za to jsme v něm měli napůl tmu, což také nebylo příjemné. Není tedy divu, že na popularitě začínají získávat různé klimatizace, jako například klimatizace Brno. Ty jsou běžné například ve Spojených státech, avšak u nás si teprve začínají získávat své příznivce. A jejich počet stále roste. Samozřejmě je to pochopitelné. Toto zařízení nám umožňuje, abychom si přesně určili, jaká teplota by měla v daném domě být. Tak v něm můžeme mít i za největších veder příjemný chládek. Znamená to však, že bychom ji měli používat?

venkovní části klimatizace

Hlavním problémem je pro většinu lidí její finanční náročnost. Její pořízení, instalace a provoz nejsou zrovna levné. A i když ji budeme mít zapnutou pouze v době největších veder, rozhodně to naše peněženka pocítí. Dále je zde fakt, že přechody mezi dvěma silně rozdílnými teplotami pro nás nejsou zrovna zdravé, a mohou vést například k angíně. Proto pokud budete chodit například dovnitř a ven kvůli práci na zahradě, vaše tělo vám rozhodně nepoděkuje. O dopadu na životní prostředí se není potřeba zmiňovat. Chladicí médium v klimatizacích rozhodně není nic, co by naše příroda ocenila. Přesto je nutné jej pravidelně měnit, aby bylo zajištěno spolehlivé fungování. Zda to za to stojí, je pak jen na nás.