Provoz automobilu neznamená jenom jezdit a tankovat, protože to obnáší celou řadu dalších starostí. Často se neobejdeme bez oprav, kdy dbejte na dobré díly.

Provoz auta něco stojí

Není to jen tak

Pokud zvažuje pořízení svého prvního automobilu, tak počítejte s tím, že většinou starosti nekončí pouhým nákupem. S tím jsou samozřejmě spojené finance. Automobilů je na výběr spousta a požadavky lidí jsou různé, a proto je výběr individuální. Je však dobré zjistit si, co se často kazí a jaké jsou problémy modelu s danou motorizací, abyste u ojetiny nemuseli hned řešit drahé problémy.

mechanik v servise

K nákupu je dobré vzít někoho, kdo se v autech vyzná, protože spousta ojetin je v žalostném stavu, i když prodejce tvrdí opak. Hned po koupi musíme řešit povinné ručení, které je u začínajících řidičů dost vysoké, přičemž podezřelým levným pojistkám se vyhněte, protože při nehodě by mohl nastat problém. Dále musíme řešit palivo, přičemž naftové motory méně žerou a nafta je levnější, ovšem mívají složitější provedení než benzín, takže servis je zpravidla dražší. Spotřeba se dá samozřejmě snížit správným jízdním stylem.

Servis

Jedním z největších výdajů je servis, protože každý vůz potřebuje pravidelný servis. Servisní intervaly a co se při nich má dělat udává výrobce, přičemž klasikou je výměna filtrů a kapalin společně s celkovou kontrolou vozu, aby se případný problém podchytil včas. Mnoho majitelů zkracuje třeba výměnu oleje, protože ten je pro správnou funkci motoru klíčový. Dále se nevyhneme výměně spotřebních součástek, protože tloušťka takových brzdových destiček stále ubývá.

kovové klíče

Všechny tyto prvky nebývají nijak drahé, ovšem potom tu máme nečekané závady, což už může být o dost více finančně náročné. Můžeme ušetřit za práci tak, že si budeme auto servisovat sami, ale pokud něčemu nerozumíme, tak je lepší svěřit auto profesionálům, jinak bychom mohli napáchat ještě verš závažné škody. Mnohdy se nevyhneme výměně nějaké dílů. Na vrakovišti Mazda můžete naleznou přesně ten díl, který hledáte, a ještě k tomu za dobrou cenu.