Tak mám za sebou další dovolenou. Další dovolenou v místech, kam našinci jezdí, pokud tam už tedy jezdí, obvykle za přírodou, za zvířaty nebo vegetací. Na rozdíl ode mne, který si říkám, že zvířata včetně těch nejexotičtějších uvidím i v ZOO a exotickou vegetaci třeba i v zemích jižní Evropy, a jezdím tam raději za lidmi. Kteří jsou tam skutečně zajímaví, možná zajímavější než všechna ta nádherná exotika kolem.

Už po několikáté jsem tak skončil třeba i v Azize. Což je prý jakási mýtická krasavice, ale v mém případě je to hostinec. Krásný vlastně jako ona Aziza. A jako tradičně jsem tam potkal ty, které jsem tam potkával už i dřív. Byť už bohužel ne všechny, protože doby se mění a lidé mizí.

africká žena

Nepotkal jsem tam už tedy Reného. Nevím, proč ten dům před několika lety vlastně prodal, protože vlastnit ho já, nikdy bych se ho nevzdal. René byl docela obyčejný fajn Holanďan nižšího středního věku. Měl onen dům, ale daleko spíše ho zajímalo a dodnes zajímá lezení po okolních kopcích a skalách. A z hoteliéra přesedlal na firmu zabývající se tapetami.

Viděl jsem se tam naopak s Waheedou. I když vlastně ona viděla mě, ne já ji. Já znám jenom její oči, které jí jako jediné vykukují z hábitu. Inu, muslimka. I když jaksi podivná muslimka. Co si asi tak o jejím islámu myslet, když ji manžel klidně nechává, aby se sama starala o dům a hosty, normálně se tu bavila i s námi chlapy a už se dokonce naučila dělat hostům k snídani i vepřové párky, zatímco její manžel jezdí kdesi křížem krážem zemí a věnuje se počítačům?

africké děti

Viděl jsem tam naopak Natashu, kterou si ale nesmíte plést s ruským děvčetem, které podle písně z osmašedesátého roku čeká doma na Ivana. Tohle je černoška, i když zase ne až tak dokonale černých rysů.

No a nemohl jsem nepotkat ani Charlene, což je pro změnu pravý opak a u nás bychom ji podle vzhledu a vystupování brali asi jako bílou dámu z vyšší společnosti.

Ty všechny jsem prostě potkal pod jednou střechou. Protože jsou místa, kde to jde. Třeba George v Jižní Africe. A všechny jsem je tam potkal rád. Mají mě rádi, i když jsem pro ně exotický.