Někdo se zdravým stravováním zabývá přiměřeně, pro někoho je to posedlost a třetí skupině je většinou jedno co jí, hlavně, aby to bylo chutné. Jestli je pokrm zdravý nebo ne, tím se netrápí. Možná, že sice chceme jíst zdravě, ale nakonec zdravě vlastně nejíme. Mnoho lidí se i přes veškerou snahu, správně stravovat neumí.
Víte například, které jsou hlavní složky v potravinách?
Jsou to bílkoviny, sacharidy a tuky. Všechny tyto potravinové složky jsou pro náš život důležité. Musíme je, ale konzumovat ve správném poměru. Držme se tedy hesla, všeho s mírou. Ani střídmost v jídle nám rozhodně neublíží.
olivový olej a olivy
Co jsou vlastně bílkoviny?
Bez bílkovin by naše tělo nemohlo správně fungovat. Jsou stěžejní složkou naší potravy a základní živinou potřebnou k životu. Bílkoviny jsou rostlinné a živočišné. Pro náš organizmus jsou vhodnější ty rostlinné. Mají nižší obsah tuků a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Nalezneme je hlavně v luštěninách a olejninách. Pro někoho mohou být luštěniny hůře stravitelné. Pro lepší stravitelnost namáčejte luštěniny do vody. Před vařením vodu slijte a požijte novou.
maso na talíři
Ani beztuků nebude naše tělo fungovat. Jsou pro naše tělo přirozené. Některé tuky jsou méně či více vhodné. Důležité jsou především mastné kyseliny omega 3 a omega 6. Tělo si tyto mastné kyseliny neumí samo vyrobit. Nezbývá nám tedy nic jiného než je tělu dodat správnou potravou. Zaměřte se především na nákup vhodných olejů. Kupujte takové oleje, které jsou lisované za studena. Mají totiž větší množství cenných látek na rozdíl od olejů rafinovaných. Kromě klasického slunečnicového nebo řepkového oleje na trhu najdete oleje z makových, ořechových, dýňových nebo amarantových semen. Klasikou je olej olivový, který používáme především ve studené kuchyni. Ať už si vyberete jakýkoli z těchto olejů, budete mít jistotu, že jste udělali něco správného pro své zdraví.